Talentskolen i Buskerud

Talentskolen Folkemusikksenteret er et tilbud til unge folkemusikkutøvere i alderen 16-24 år, som har fått begynneropplæring i sitt hjemmemiljø, og som har lyst og vilje til å utvikle seg som utøvende musiker.

Se mer

I Flaggets Farger

Island og Norge har stor felles kulturarv i vårt språk, Snorre-Edda, vikingene, dans og musikk. Vi på Folkemusikksenteret i Buskerud ønsker å kombinere de to forskjellige folkemusikktradisjoner igjen, og fremheve denne felles kulturarven som Island og Norge deler.

Mer om prosjektet

Magasinet Konsertlokale

Magasinet på Sigdal Museum har vært gjennom stor renovering. Nå er det ikke bare lokale for museer presentasjoner, men også en veldig god konsertsal.

Se mer

Folkemusikksenteret i Buskerud

Er et kompetanse- og formidlingssenter for folkemusikk og -dans, først og fremst for Buskerud fylke, men senteret er unikt i landssammenheng, og med en heltidsansatt folkemusikkonsulent. Folkemusikksenteret er hovedsakelig ansvarlig for å innsamle, lagre og fremme lokal folkemusikk og dans. Folkemusikkarkivet inneholder historiske materialer vedrørende lokal folkemusikk. Folkemusikksenteret legger stor vekt på formidling, sammen med kurs, konserter, bokutgivelser og CD-plate utgivelser.

Nyheter


FMS på Facebook

Flott dokumentar av Gunhild Øibakken Pedersen som laget denne dokumentaren i Minnesota (2014) og som viser deler av det skandinaviske folkemusikmiljøet i dag. Nå ønsker hun å gjøre et dypdykk i arkivet til Folkemusikksenteret - for å bli bedre kjent med og inspirert av den norske folkemusikkjord, viser, sanger, vuggeviser og bånnsull i forbindelse til et kommende og spennende prosjekt. For de av dere som er interessert i å dele kunnskap med henne er det bare å ta kontakt med Camilla (avdelingsleder) på lingaas@buskerudmuseet.no så skal jeg videreformidle kontakt.


vimeo.com/97210912
...

View on Facebook

FolkeWiki (under konstruksjon)

Sjur Helgeland, (18581924) var en norsk spelemann fra Voss i Hordaland. Han vokste opp i MyrkdalenVoss.

Sjur Helgeland lærte mye av Ola Mosafinn, og ble etterhvert inspirert av Lars Fykerud og andre til å gi seg i kast med konsert-virksomhet i større skala. Han var en imponerende framtoning som gjorde seg godt på en scene, og var etterhvert forbilde for spelemennene Lars Skjervheim og Sigbjørn Bernhoft Osa. Den mest kjente slåtten han laget er konsertstykket Budeiene på Vikafjell, som siden ble mye brukt av Osa, og senere av Leif Rygg.

Helgeland skrøt av at han hadde «manken til Bjørnson og fingrene til Ole Bull». Han var spelemann av det hjelpeløse slaget, som ikke hadde forstand på stort annet enn felespill. I dette var han til gjengjeld svært anerkjent. Det fortelles at Sjur vandret fra gard til gard og spilte for mat og husvære.

Han vant den første Vestlandskappleiken i Bergen 1896. Lars Skjervheim fra Myrkdalen førte tradisjonen etter Sjur Helgeland videre, og lærte opp en rekke yngre spelemenn i samme tradisjon.

kilde: http://www.wiki.folkemusikksenteret.no/Spesial:Tilfeldig